Xn–tygpse-lua.nu

Kategorier
Påsar

Olika material för tygpåsar

Tygpåsar med tryck finns i många olika material som har olika egenskaper. Här kommer en liten guide om materialen för att underlätta valet.

Bomull

Bomull är ett tåligt material som tål att tvättas. De flesta är välbekanta med materialets egenskaper på grund av att det är så vanligt i kläder. Vad färre tänker på är att det också är perfekt för reklamtryck. Tryck på bomull blir ofta snyggt och tydligt. En annan sak att tänka på med bomull är att det finns i olika kvaliteter. Bomull av hög kvalitet håller längre och är ett måste för tygpåsar som ska klara utmaningar, till exempel mer vikt än normalt. Andra gånger är lågt pris det viktigaste. Då går det att välja billig bomull som inte har samma höga kvalitet, men däremot ett väldigt förmånligt pris. Sist men inte minst finns det miljöcertifierad bomull och ekologisk bomull. Det är ett lämpligt val för miljöns skull, samt uppskattas extra av en miljömedveten mottagare om denne kontrollerar tygpåsens märkning.

Polyester

PolyestePolyester_bagr är ett konstgjort material som är billigare än bomull, extremt slitstarkt och också mer elastiskt än bomull. Det som ofta framhävs som en nackdel med polyester är att det inte andas lika bra som bomull och inte riktigt lika bekvämt att ha på kroppen. Å andra sidan spelar det mindre roll för tygpåsar som inte bärs på samma sätt som vanliga kläder. Att en tygpåse av polyester inte suger upp fukt på samma sätt som en tygpåse av bomull är rentav en fördel i de flesta situationer.

Den huvudsakliga nackdelen är istället att det inte är lika bra för miljön som miljöcertifierad bomull. Polyester är inte beroende av naturen för att växa, vilket gör det billigare än bomull, men samtidigt kräver det kemikalier för att produceras.

Kombination av bomull och polyester

En annan möjlighet är en blandning av polyester och bomull. Då kan man ta till vara på både materialens egenskaper och skapa ett tyg som är både hållbart och prisvärt.