Xn–tygpse-lua.nu

Kategorier
Påsar

Är tygpåsar miljövänliga?

Den senaste tiden har det diskuterats om vilken typ av påse som är bäst för miljön. Är det plast, papp, eller tyg? Plastpåsars stora fördel är just produktion, som kräver lite energi. Pappåsar är tyvärr ganska svåra att försvara eftersom dom ofta blir en engångsprodukt som lätt går sönder. Hur står då tygpåsar i denna jämförelse?

Först och främst så kan tygpåsar tvättas. Detta må låta som ytterligare slöseri med vatten, men ifall du tvättar den med resten av kläderna så sker det egentligen ingen ytterligare vattenanvändning. Såklart kan plastpåsar (likt vilken annan plastprodukt som helst) tvättas, men detta sker sällan.

En plastprodukt som tvättas, skrubbas eller på något sätt rengörs släpper dessutom ut små plastpartiklar i naturen, så man kan överdrift påstå att plastpåsar är gjorda för att slängas.

tygpåsar med tryck

Tygpåsar må använda mycket vatten i sin produktion, men det är bättre än att använda en begränsad resurs (olja) för att göra något så vardagligt som plastpåsar. Överlag så behöver vi minska mängden plast i våra hem, och där kan tygpåsar spela en stor roll.

Vi är idag ganska överens om att plastleksaker är dåligt för små barn, och vi vuxna börjar inse att vi kanske inte bör mikra vår dagliga lunch i en plastförpackning. På samma sätt som att matlådor av glas kan användas under mycket länge tid (och är hälsosammare) än sin motsvarigheter av plast så bör vi se över hur vi använder plastpåsar till vardags. Dom är utmärkta för sopor, men inte att bära runt saker i.